Μαζεύοντας άγρια βρώσιμα χόρτα με τα παιδιά του σχολείου .


Επισκέψεις: 80

Τα άγρια βρώσιμα χόρτα της Κρήτης έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Και μέσα από αυτήν την συνεργασία του Δημοτικού Σχολείου & του Πολιτιστικού Συλλόγου τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την άγρια βρώσιμη χλωρίδα του τόπου μας .

Περιγράφοντας με απλότητα το νόημα της αειφορίας.

Μεταφέραμε αναμνήσεις από το τελετουργικό μάζεμα των χόρτων από τις γιαγιάδες μας. Φορούσαν την παραδοσιακή τεράστια ποδιά με τη μεγάλη τσέπη μπροστά. Την έδενα στο πλάι φτιάχνοντας μια μεγάλη θήκη για να μένουν ελεύθερα τα χέρια τους και να κόβουν προσεκτικά τα χορταράκια. Μάζευαν τόσα όσα χωρούσε αυτή η “θήκη” γιατί αυτά ήταν αρκετά να ταΐσουν την οικογένεια τους. Χόρτα μαθαίνεις να παίρνεις όσα χρειάζεσαι, όσα σου αρκούν και αφήνεις τα άλλα για αύριο, μεθαύριο. Δεν ξεπατώνουμε και δεν χαλάμε τον σπόρο. Και τα τήρησαν όλα!!

ΓΙΑΧΝΕΡΆ

Και αφού ξέραμε πως θα φτιάξουμε χορτοπιτάκια , μαζέψαμε γιαχνερά. Μάραθα,αρχατζίκους, στρουφούλια, σταφυλίνακες, λάπαθα, πεντάνευρα, τσόχους, αγριομάρουλα, σκούλοι σκορδόχορτα, αγριομαΐντανος, λαγουδοφάι.

Γιαγιά VS ΣΕΦ

Μα όταν άκουσαν πως μαγειρεύουμε ΜΑΝΤΙΛΙΔΕΣ ( μαργαρίτες ) και ΑΓΚΟΥΤΣΟΥΝΆΔΕΣ (κόκκινες παπαρούνες ) πραγματικά δεν το πίστευαν!!! Τι να πουν στους κρητικούς οι μεγάλοι ΣΕΦ που βάζουν βρώσιμα λουλούδια στα πιάτα τους ενώ οι κρητικοί τα χρησιμοποιούν στα παραδοσιακά τους πιάτα !!

Στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου το παλαιό κοιμητήριο του Καλού Χωριού. Ξεκούραση , συζήτηση και κολατσιό. Μια ευκαιρία να μάθουμε για τον τόπο μας .

 

Τα άγρια βρώσιμα χόρτα της Κρήτης.

“Οι εθνοβοτανικές πρακτικές της Κρήτης”, ένας φάκελος που συντάχθηκε και υποβλήθηκε προς το ΥΠΠΟΑ από τους επιμελητές του Μουσείου “Λυχνοστάτης”. Με απόφαση μάλιστα της υπουργού Πολιτισμού εγκρίθηκε επίσημα η εγγραφή των άγριων βρώσιμων χόρτων της Κρήτης και των εθνοβοτανικών πρακτικών στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα άγρια βρώσιμα χόρτα, καθώς και τα κοινωνικά και εθιμικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τις πρακτικές αναγνώρισης, διαλογής, συλλογής, επεξεργασίας, συντήρησης, παρασκευής και κατανάλωσής τους αναγνωρίζονται ως ζωντανό κομμάτι του διατροφικού πολιτισμού της Κρήτης. Σύμφωνα με τη γνώμη της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η θέση που έχει η άγρια βρώσιμη χλωρίδα στην καθημερινή ζωή της Κρήτης, καθώς και ο ευρηματικός όσο και απλός τρόπος παρασκευής των τροφών που περιέχουν χόρτα, συνιστούν πολύτιμη έκφανση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και χρήζουν περαιτέρω προστασίας, επιστημονικής τεκμηρίωσης και ανάδειξης.

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Καλού Χωριού για την συνεργασία!!!

Φωτογραφίες :Μπετίνα Δασκαλάκη, ευχαριστούμε που μας ακολούθησες σε όλη την διαδρομή!!!

 #αγριαβρώσιμαχορτα #σχολείο #δρασεις #κρήτη #καλοχωριο #πολιτιστικοςσυλλογος