Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονα Καλού Χωριου


Επισκέψεις: 60

Ι.Ναός Αγίου Παντελεήμονα
15ου-19ου αι.

Πρόκειται για μικρό μονόχωρο καμαροσκέπαστο ναό,
ανακατασκευάστηκε πιθανόν στις αρχές το 19ου αι.
κοντά στο εμπορικό λιμάνι των Καλοχωριανών.


Τα σωζόμενα εντοιχισμένα διακοσμητικά πινάκια στο νότιο τοίχο πάνω από το υπέρθυρο μαρτυρούν ότι ίσως είναι παλαιότερος. Ο ναός προφανώς καταστράφηκε από πυρκαγιά, αφού από το άλλοτε περίτεχνο τέμπλο σώζεται μόνο ο σταυρός και η κατεστραμμένη εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα, η οποία, όπως διαπιστώθηκε μετά τον καθαρισμό της, χρησιμοποιήθηκε για να αγιογραφηθεί η εικόνα του Χριστού στις αρχές του 20ου αιώνα.


Έξω από τον ναό υπάρχουν τάφοι, όχι μόνων κατοίκων της Κατεβατής αλλά και άλλων που φονεύτηκαν από έκρηξη νάρκης από αυτές που είχαν τοποθετήσει οι Γερμανοί στην παράλια ζώνη του Καλού Χωριου.
Σε εργασίες εξωραϊσμού που έγιναν στην γύρω από τον ναό βρέθηκαν μαρμάρινες πλάκες που επιβεβαίωσαν την παράδοση να καλείται η γύρω περιοχή”Μάρμαρα”. Ο περίφημος ιταλός περιηγητής μοναχος και γεωγράφος Χριστόφορος Μπουεντελμόντι (Buendelmonti) κατά την επίσκεψη του στην περιοχή,το 1415 αναφέρει το λιμάνι και την ύπαρξη μαρμάρινων ακατέργαστων πλακών μεγάλων διαστάσεων, που μεταφέρονταν κατάλληλα σμιλευμένες στη θέση “Μάρμαρω” όπου υπήρχαν υπολείμματα αρχαίου ειδωλολατρικού ναού.


Ο ναός πανηγυρίζει στις 27 Ιουλίου, μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος, και αποτελεί την μεγαλύτερη τοπική πανήγυρη. Κατά τον εσπερινό τελείται η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Παντελεήμονος, ενώ την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Ιερέας, σύμφωνα με παλαιά λειτουργική παράδοση, τελεί τον αγιασμό των υδάτων και ρίπτει τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα, τον οποίο ανασύρουν κολυμβητές

#Agios_Panteleimonas #Church #crete #Kalo_Chorio #Istron

Ίστρον, καλό χωριό, Κρήτη, Βούλισμα, Παράδοση, Καραβοστάσι, Αγιος Παντελεήμονας, εκκλησίες, πηγές, χωριά, διακοπές, παραλία , βουνό , μονοπάτια,μοναστήρια, χρυσή παραλία, παραδοσιακά γλέντια, καντάδα, υγρότοπος, πολιτιστικός σύλλογος, ελιές, πορτοκαλιές, ρακί , κρασί, γάμος στην παραλία, γαμος, ανατολή, δύση, θάλασσα, αναρριχηση, Ε4, βότανα, αγριολουλουδα,Φανερωμένη, Αγιος Νικόλαος, Σπιναλόγκα, ελούντα, λίμνη, ταβέρνα, istron, kalo chorio, crete, creta, greece, tradition, karavostasi, agios panteleimonas, churches, voulisma, golden beach, villages, springs, holidays, vacations, traditional festivals, sunrise, olives, herbs, wild flowers, hiking, sea, sun, wine, raki, wedding, sunset, wetland