Το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα.


Επισκέψεις: 36

Μία μικρή ιστορική αναδρομή
Ήταν και είναι κατά κοινή ομολογία το πιο λαμπρό εορταστικό γεγονός για το χωριό μέσα στο κατακαλόκαιρο. Όλοι, μικροί μεγάλοι, ντύνονταν τα καλά τους ρούχα ή αγόραζαν καινούργια , για να τα φορέσουν αυτήν την μέρα. Τα γαϊδούρια και τα μουλάρια είχαν την τιμητική τους ,γιατί στολίζονταν με τις πιο ξομπλιαστές μπατανίες. Απαραιτήτως έσφαζαν αρνί και τηγάνιζαν το συκώτι, έβραζαν αυγά, ζύμωναν εφτάζυμα, είχαν ανθότυρο και πολλά καλούδια της εποχής και, βεβαίως, πολλά καρπούζια. Κατέβαιναν στον κάμπο και αφού έδεναν τα ζώα σε κάποιο χωράφι, πήγαιναν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία. Μαζεύονταν κόσμος πολύς και από πολλά γειτονικά χωριά. Λόγω της γιορτής, Καλό Χωριό ήταν το κέντρο συνάντησης πολλών κατοίκων της περιοχής και ιδιαίτερα από τα χωριά : Μεσελέρους, Κρούστα, Κριτσά, Μακρυλιά, Μάλλες κ.α.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργιας ο ιερέας αγίαζε και την θάλασσα στο λιμανάκι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα. Τελούσε τον μικρό Αγιασμό και έριχνε τον σταυρό στη θάλασσα, όπως γίνεται στα Θεοφάνια. Όποιος νέος, κατά κανόνα, έπιανε τον σταυρό γύρναγε αργότερα στο χωριό για να προσκυνήσουν οι χωριανοί και να λάβει και το “χάρισμα”. Στη συνέχεια, μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, οι οικογένειες και οι διάφορες παρέες από ντόπιους, αλλά και επισκέπτες, μαζεύονταν στα αλώνια ή σε κάποιο χωράφι, άπλωνα μια μεγάλη κουβέτρα (πατητή) και άπλωναν πάνω της τα εδέσματα που είχαν μαζί τους. Μεγάλη εντύπωση προκαλούσε ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, όταν έλεγαν οι μεγαλύτεροι στην ηλικία να κόψουν στη μέση τα καρπούζια και να τα τοποθετήσουν απέναντι από τον καυτό ήλιο,για να “κρυώσουν”!!! Όντως , λόγω της εξάτμισης, το καρπούζι γινόταν πιο δροσερό!!!

Βιβλ. Η ενορία Αγίου Χαραλάμπους Καλού Χωριού Ιστορία – Πρόσωπα – Εικόνες σελ.123 Νικ.Εμμ.Τζιράκης Αθήνα 2015

#Άγιος_Παντελεήμονας #Καλό_Χωριό #Γλέντι #Κρήτη #Παραλία_ Αγίου_Παντελεήμονα #Covid

Ίστρον, καλό χωριό, Κρήτη, Βούλισμα, Παράδοση, Καραβοστάσι, Αγιος Παντελεήμονας, εκκλησίες, πηγές, χωριά, διακοπές, παραλία , βουνό , μονοπάτια,μοναστήρια, χρυσή παραλία, παραδοσιακά γλέντια, καντάδα, υγρότοπος, πολιτιστικός σύλλογος, ελιές, πορτοκαλιές, ρακί , κρασί, γάμος στην παραλία, γαμος, ανατολή, δύση, θάλασσα, αναρριχηση, Ε4, βότανα, αγριολουλουδα,Φανερωμένη, Αγιος Νικόλαος, Σπιναλόγκα, ελούντα, λίμνη, ταβέρνα, istron, kalo chorio, crete, creta, greece, tradition, karavostasi, agios panteleimonas, churches, voulisma, golden beach, villages, springs, holidays, vacations, traditional festivals, sunrise, olives, herbs, wild flowers, hiking, sea, sun, wine, raki, wedding, sunset, wetland