Ο λευκός κρητικός έβενος του Καλού Χωριού


Επισκέψεις: 331

Ο πρίγκιπας της κρητικής χλωρίδας.

Ένα από τα κοινά ενδημικά του νησιού είναι και ο περίφημος Κρητικός Έβενος. Το γνωστό μας “κουρμουτσούλι”. Αυτή την εποχή χρωματίζει το Καλό Χωριό με τα ροζ-μωβ λουλούδια του και πραγματικά κυριαρχεί κάθε άλλου φυτού.


Κι ενώ το χαρακτηριστικό ροζ-μωβ χρώμα τραβά το βλέμμα περαστικών, η φύση επέλεξε να κάνει μια μικρή εξαίρεση. Στο Καλό Χωριό επέλεξε οι έβενοι να έχουν και κατάλευκα άνθη αντί των συνηθισμένων!!!!!!!!!!!!!

Ο λευκός έβενος είναι ίσως το πιο σπάνιο άνθος σε ολόκληρη την Κρήτη.

Εμείς προσεκτικά τραβήξαμε μερικές φωτογραφίες χωρίς να δείξουμε την τοποθεσία καθώς έχουμε εντοπίσει μόνο 4 φυτά Λευκού Έβενου στο χωριό μας. Και αυτά ευτυχώς σε σύσβατη περιοχή. Μοιραζόμαστε μαζί σας την ομορφιά τους.

Τα ροζ-μωβ κουρμουτσούλια και οι χρήση τους!!!

Οι φρέσκοι βλαστοί μέχρι και σήμερα αποτελούν την καλύτερη τροφή για τα κουνέλια.

Οι δυνατές ρίζες του θάμνου αυτού, του κουρμουτσουλιού, προστατεύουν το έδαφος . Αλλά τα άνθη του είναι τόσο απαλά που μοιάζουν με πούπουλα. Η ευρηματικότητα των κρητικών τους οδήγησαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα άνθη ως κατάλληλο υλικό για τα μαξιλάρια τους . Θα μαζέψουμε και εμείς τον Ιούνιο, όταν πια σχεδόν θα έχουν ξεραθεί τα ανθάκια πάνω στα φυτά και θα είναι έτοιμα να πέσουν για να φτιάξουμε ένα δικό μας μαξιλάρι.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΚΟΥΡΜΟΥΤΣΟΥΛΙΑ !!!!! ΔΕΝ ΤΑ ΠΕΙΡΑΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΤΑ ΚΟΒΟΥΜΕ !!!!

#Κρητικόςέβενος #κουρμουτσούλι #λευκόςκρητικόςέβενος #ενδημικάφυτάΚρήτης