Κλήδονας 2022 πηγές Πύργου Καλό Χωριό


Επισκέψεις: 267

Κλήδονας ένα πανάρχαιο έθιμο

Σύμφωνα με το λαϊκό αυτό έθιμο εμφανίζεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου. Η παράδοση μας ορίζει να τελείται στις 23 & 24 Ιουνίου που η εκκλησία μας γιορτάζει τη γέννηση του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.


Οι πηγές του τόπου μας συνδυάζουν και τα δύο στοιχεία για την γιορτή του Κλήδονα.

Τα αρχαιοελληνικά μάρμαρα της περιοχή μας, που πρόσφατα μεταφέρθηκαν στις πηγές του ΤΟΕΒ Καλού Χωριού, από τη μια . Και τα αρτεσιανά νερά των πηγών που τρέχουν ασταμάτητα χειμώνα καλοκαίρι από την άλλη. ‘Ενα ιδανικό σκηνικό για την Γιορτή του Κλήδονα.

Το αμίλητο νερό

Αμίλητο νερό” ονομάζεται το νερό εκείνο που μεταφέρεται από νεαρές κοπέλες (ανύπαντρες), για την εκτέλεση  του κλήδονα. Αφού τα κορίτσια έχουν γεμίσει το σταμνί με αμίλητο νερό, οι νεαροί
παραφυλούν κάπου. Προσπαθούν με χίλια δυο αστεία πειράγματα και χωρατά, να τα κάνουν να γελάσουν, αλλά κυρίως να μιλήσουν. Και έτσι εκείνα, αν μιλήσουν, πρέπει να αδειάσουν το σταμνί επιτόπου και να γυρίσουν πίσω και να φέρουν άλλο «αμίλητο» νερό
.

Τα ριζικάρια.

 Το αμίλητο νερό το άδειαζει σε πήλινο δοχείο. Η κάθε κοπέλα έριχνε ένα αντικείμενο, το λεγόμενο ριζικάρι. Συνήθως, επρόκειτο για κάποιο προσωπικό αντικείμενο. Συχνά μάλιστα πολύτιμο, ασημικό ή χρυσαφικό. Μετά, το δοχείο σκεπαζόταν με κόκκινο πανί, δενόταν με σκοινί και “κλειδωνόταν”.

“Κλειδώνουμε τον κλήδονα
με του Άι -Γιαννιού τη χάρη
κι όποιος είναι καλορίζικος,
να δώσει να τον πάρει”.

Λέγεται ότι, οι ανύπαντρες που έχουν ρίξει ριζικάρι στο δοχείο, τη νύχτα θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο.

Το άνοιγμα του Κλήδονα

Ένα νεαρό αγόρι ανασύρει ένα ένα από το αγγείο τα αντικείμενα, που αντιστοιχούν στο “ριζικό” κάθε κοπέλας. Κάποιος απαγγέλλει ταυτόχρονα τυχαίες μαντινάδες. Μαντινάδες είναι
επηρεασμένες απλώς και μόνο από τη θέα του ριζικαριού.Η μαντινάδα που αντιστοιχεί στο αντικείμενο (ριζικάρι) της κάθε κοπέλας θεωρείται ότι προμηνάει το μέλλον .

Οι φωτιές του Άι Γιάννη.

Οι φωτίες άναβαν την παραμονή του Αί Γιάννη. Τα νεαρά παιδιά έπιαναν τις γειτονιές. Ζητούσαν από τις νοικοκυρές να τους δώσουν τον ξερό πλέον Μάη τους, που είχαν κρεμάσει πίσω από την πόρτα από την Πρωτομαγιά.


Τον «Μάη» δεν τον κατεβάζανε ποτέ από την πόρτα σε καμία περίπτωση.Ακόμα κι αν ασβεστώνανε το σπίτι,παρέμενε εκεί μέχρι τη μέρα του Κληδόνου! Άναβαν φωτιά και έκαιγαν όλους τους «Μάηδες» του χωριου. Έπειτα πηδούσαν επάνω στις φλόγες!

Με τις φωτιές του Αϊ-Γιαννιού
είδα την ομορφιά σου,
κ’ είπα να πέσω να καώ
μέσα στην αγκαλιά σου.

Πίστευαν πως σαν καιγόταν οι «Μάηδες», έφευγαν μακριά όλα τα κακά πνεύματα, και οι
γλωσσοφαγιές κάθε σπιτικού!

Με στόχο την αναβίωση του εθίμου αλλά και την ανάδειξη του πανέμορφου αυτού σημείου του χωριού μας οργανώθηκε αυτή η βραδιά. Ελπίζουμε όλοι να απολαύσαν την εκδήλωση του Συλλόγου μας. Ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους. Και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίηση της προσπάθειας αυτής.

Και του χρόνου να ξανασμίξουμε με το καλό.

#ΓιορτήΚλήδονα #ΚαλόΧωριό #ΉθηΈΘΙΜΑ #Παράδοση #εκδηλώσεις #Κρήτη