Καλό Χωριό 1910-2023


Επισκέψεις: 474

Ένας αιώνας και 13 χρόνια

Έντιθ Χωλ στο Βρόκαστρο 1910

Το 1910 και ενώ συνεχίζονται οι ανασκαφές στην Κνωσό από τον Άρθουρ Έβανς, μια αρχαιολόγος ξεκινάει ανασκαφές στο Καλό Χωριό. Η Αμερικανίδα Έντιθ Χωλ. Με 60 εργάτες από τις ανασκαφές της Κνωσού και από τα χωριά Καβούσι και Καλό Χωριό.

Η ανασκαφή της Hall αποκάλυψε έναν οικισμό που ανήκε κυρίως στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Ιδρύθηκε στην κορυφή του βουνού περίπου το 1200 π.Χ.. Η κατοίκηση συνεχίστηκε στην περιοχή μέχρι τις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ. 

Η Έντιθ Χωλ επιστρέφει στο Καλό Χωριό το 1912

Μάιος – Ιούνιος 2012

Αφού ολοκλήρωσε την τελευταία της ανασκαφή στο Βρόκαστρο έστρεψε την προσοχή της στον Μινωικό οικισμό στην τοποθεσία Πρινιάτικος Πύργος.

1910 – 2023 Ένας αιώνας και 13 χρόνια πέρασαν

113 χρόνια έχουν περάσει από τότε και τίποτα δεν έχει αλλάξει!

“Πρόκειται για δυσπρόσιτη τοποθεσία, που όμως αξίζει κανείς να την επισκεφτεί. Όχι μόνο για την ατέλειωτη θέα στον κόλπο του Μεραμβέλλου, αλλά και για το ιστορικό της πλαίσιο.” Μπάρμπαρα Χέιντεν

Αρχαιολόγοι και μελετητές πέρασαν πολλοί ….. δεσμεύσεις και αναφορές έγιναν πολλές στο πέρασμα αυτού του αιώνα. ( Μεταξία Τσιποπούλου, Μπάρμπαρα Χέιντεν, Απόστολος Σαρρής, Γιάννης Μπασιάκος και πολλοί άλλοι σίγουρα !!!

Το 2000 το INSTAP-SCEC (Ινστιτούτο Μελέτης Προϊστορίας Ανατολικής Κρήτης με έδρα την Παχειά Άμμο) εκδίδει το βιβλίο : Crete 1900-2000 A Centennial Celebration of American Archaeological Work on Crete (1900-2000). {(Μια εκατονταετηρίδα του αμερικανικού αρχαιολογικού έργου στην Κρήτη (1900-2000)}.

Το 2005 Μεταξία Τσιποπούλου & Μπάρμπαρα Χέιντεν ανασκάπτουν στον Πρινιάτικο Πύργο .

Το 2007 επίσης το Irish Institute of Hellenic Studies at Athens κάνει ανασκαφές επί χρόνια την περιοχή .

Και μετά από όλα αυτά ας δούμε την σημερινή εικόνα του τόπου μας!!!

Βρόκαστρο

Τα “βούγια και τα μουλάρια” τα αντικατέστηαν τα 4χ4 και τα αγροτικά και τα στάρια και τα αλώνια οι ελαιώνες. Κατα τα άλλα, καμία αξιοποίηση, καμία παρέμβαση για ασφαλή πρόσβαση, χωρίς ενημερωτικές πινακίδες μόνο δεσμεύσεις για τον τόπο.

Πρινιάτικος Πύργος

Με εύκολη πρόσβαση είναι αλήθεια . Αλλά χωρίς πινακίδες, χωρίς ανάδειξη και σε πλήρη εγκατάληψη!

Όλα τα ίδια μένουν!!!!

Η πολυδιάστατη φύση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Η ποιότητα ζωής του Καλοχωριανού όμως υποβαθμίζεται από την παντελή απαξίωση των ιθυνόντων να δράσουν .

Επί 113 χρόνια ο τόπος παρουσιάζεται και δεσμεύεται ως ένας μεγάλης αξίας αρχαιολογικός χώρος. Ζώνες αρχαιολογικές και απαγορεύσεις. Καμία ανάδειξη αλλά και ταυτόχρονα καμία προοπτική ανάπτυξης του Καλού Χωριού.

ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΝΟ ….ΠΡΑΞΗ ΚΑΜΙΑ …. για ένα τοσο σοβαρό θέμα.

Ανάπτυξη ορίζεται μόνο από την δημιουργία νέων δρόμων.

βιβλιογραφία: Crete 1900-2000 A Centennial Celebration of American Archaeological Work on Crete (1900-2000). American School of Classical Studies at Athens INSTAP Study Center for East Crete

#Vrokastro #PriniatikosPyrgos #KaloChorio #αρχαιολογία #ανάπτυξη