Οικισμός “Πύργος” Καλού Χωριού


Επισκέψεις: 164

Ο Πύργος είναι οικισμός της κοινότητας Καλού Χωριού του Δήμου Αγίου Νικολάου. Στην ελληνική απογραφή του 2011 καταγράφηκαν 87 κάτοικοι. Είναι κτισμένος στην αριστερή όχθη του ποταμού Ίστρωνα,απέναντι από τον οικισμό Αρνικού, σε υψόμετρο 50 μέτρων.

Ιστρώνα

Πιστεύεται ότι ο Πύργος ως οικισμός χτίστηκε πάνω στη θέση της ρωμαϊκής πόλης «Ιστρώνας» που άκμασε για πολλούς αιώνες ως τα χρόνια της κατάκτησης της Κρήτης από τους Σαρακηνούς (823μ.Χ.). Ο περίφημος ναός των Ιστρωνίων με τους κίονες ρυθμού Εφέσου Μικράς Ασίας που κείτονται ακόμη κατά γης στη θέση του ναού, (θέση”Μαρμάρω”), είναι δείγμα των καταστροφών και δεν έχει ανασκαφθεί αρχαιολογικά.

Η Ιστρώνα ακμάζει δίπλα από μια πλούσια πηγή νερού, όπως αναφέρει ο Χριστόφορος Μπουοντελμόντι, πράγμα το οποίο κάνει τη γη εύφορη και ιδανική γιακατοίκηση. Στα Βενετικά χρόνια ολόκληρη η κοιλάδα ξεχερσώθηκε και ήταν έρημη ως τα 1450-1500 μ.X.. Αργότερα φυτεύτηκαν πολλά ελαιόδεντρα και η περιοχή γέμισε με νερόμυλους.

Ο Μπουοντελμόντι αναφέρει χαρακτηριστικά: «τη βρήκα σχεδόν χωρίς κατοίκους τον Ιούνιο του 1415, είδα μόνο “ερείπια, χόρτα και θάμνους” και μια πηγή νερού να βγαίνει μέσα από μια σπηλιά και να γυρίζει 4 νερόμυλους»(έτος 1415 μ.Χ.).

Ο οικισμός ονομαζόταν “Ιστρώνας” ως τα χρόνια που γίνεται έδρα του πρώτου Βενετού άρχοντα. Με τη δημιουργία του διοικητηρίου του αλλάζει στα επόμενα χρόνια ονομασία και συναντάται πια ως «Πύργος». Η ονομασία παρά ταύτα διατηρείται στην περιοχή και πιθανότατα μετατίθεται στο νέο οικισμό (Αρνικού/Καλό Χωριό) που οι ίδιοι οι Βενετοί δημιουργούν για τις ανάγκες της αγροτικής καλλιέργειας του κάμπου της Ιστρώνας.

Δυο ή τρεις οικογένειες που πρωτοκατοίκησαν στην περιοχή γύρω στα 1500 μ.Χ. αύξησαν τον πληθυσμό του οικισμού και σε λίγα χρόνια, παρά τους απανωτούς θανάτους από ελονοσία, ρίζωσαν στο χώρο του σημερινού Πύργου, πρώτα ως «Ιστρώνα», έπειτα ως «Πύργος», έπειτα ως «Ίστρωνας» και τελικά ως «Πύργος».

Αναγνώριση οικισμού

Ο Πύργος αναγνωρίστηκε σαν οικισμός το 1928 όπου και προσαρτήθηκε στον οικισμό Καλό Χωριό και αναφέρεται στην τότε απογραφή με 163 κατοίκους. Επόμενες απογραφές αναφέρουν: 190 κατοίκους το 1940 226 κατοίκους το 1951. 219 κατοίκους το 1961 . 161 κατοίκους το 1971 . και 167 κατοίκους το 1981.

http://library.tee.gr/digital/akr/akr_m973.pdf

Ίστρον, καλό χωριό, Κρήτη, Βούλισμα, Παράδοση, Καραβοστάσι, Αγιος Παντελεήμονας, εκκλησίες, πηγές, χωριά, διακοπές, παραλία , βουνό , μονοπάτια,μοναστήρια, χρυσή παραλία, παραδοσιακά γλέντια, καντάδα, υγρότοπος, πολιτιστικός σύλλογος, ελιές, πορτοκαλιές, ρακί , κρασί, γάμος στην παραλία, γαμος, ανατολή, δύση, θάλασσα, αναρριχηση, Ε4, βότανα, αγριολουλουδα,Φανερωμένη, Αγιος Νικόλαος, Σπιναλόγκα, ελούντα, λίμνη, ταβέρνα, istron, kalo chorio, crete, creta, greece, tradition, karavostasi, agios panteleimonas, churches, voulisma, golden beach, villages, springs, holidays, vacations, traditional festivals, sunrise, olives, herbs, wild flowers, hiking, sea, sun, wine, raki, wedding, sunset, wetland,lilies of the sea