ΒΡΟΚΑΣΤΡΟ


Επισκέψεις: 505

Το Βρόκαστρο δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να ταξιδέψει διπλά: τόσο με τα μάτια, στις πανέμορφες ακτές και τους σύγχρονους οικισμούς του μεραμβελλιώτικου κόλπου, όσο και με τον νου, σε ένα ταξίδι στον χρόνο περίπου 3.000 χρόνια πριν.

Θέα προς τα δυτικά Ίστρον & στο βάθος ο Άγιος Νικόλαος

Τοποθεσία

Έναν από τους πιο αξιόλογους οικισμούς της Υστερομινωικής Περιόδου στην περιοχή μας αποτελεί το Βρόκαστρο, μια απόκρημνη κορυφή με υψόμετρο 313 μ., ανατολικά του Καλού Χωριού. Πρόκειται για δυσπρόσιτη τοποθεσία, που όμως αξίζει κανείς να την επισκεφτεί, όχι μόνο για την ατέλειωτη θέα στον κόλπο του Μεραμβέλλου, αλλά και για το ιστορικό της πλαίσιο.

Ανασκαφή

Το σημαντικό μέγεθος του οικισμού, η στρατηγική του θέση, η μακρά διάρκειά του στην ιστορία, τα κτίσματα και τα αντικείμενά του ,κατέστησαν το Βρόκαστρο επίκεντρο ανασκαφής και μελέτης απότην Edith Hall Dohan το 1910 και το 1912.

Η ίδρυσή του χρονολογείται κατά το τέλος των μετανακτορικών μινωικών χρόνων. Αφ’ ότου καταστράφηκαν τα μεγάλα μινωικά κέντρα (περίπου το 1.400 π.Χ.), αρχίζει να γράφεται το τέλος του Μινωικού Πολιτισμού. Λίγους αιώνες αργότερα, ξεκινά μια περίοδος αναταραχής στο Αιγαίο, η λεγόμενη Σκοτεινή Περίοδος, (ή Ομηρική Εποχή ή Ελληνικός Μεσαίωνας, 1.100 – 750 π.Χ.).

Πρόκειται για μια μεταβατική εποχή ανασυγκρότησης, με συνεχείς μετακινήσεις ελληνικών φύλων υπό το αίσθημα ανασφάλειας. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι ήταν αυτό που ανάγκασε τους κατοίκους να μετακινηθούν από τις εύφορες παραθαλάσσιες περιοχές σε απόκρημνες κορυφές ,χτίζοντας απόρθητες πόλεις , φυσικά οχυρωμένες, όπως το Βρόκαστρο.

Θέση

Η θέση φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα στρατηγική, καθώς έχει εποπτεία από δυτικά (Άγιος Νικόλαος) μέχρι ανατολικά (Καβούσι). Ακόμα, ήταν προσβάσιμη με διαδρομές που οδηγούσαν στις ανατολικές και
δυτικές πλαγιές του βουνού από την βόρεια παράκτια ζώνη. Αυτά τα,
απότομα μονοπάτια, είναι κάπως κρυμμένα στο τοπίο, έτσι ώστε η κορυφή
να μοιάζει απρόσιτη. Ωστόσο, όποιος πλησίαζε κατά μήκος αυτών ήταν
ορατός από τον οικισμό, γεγονός που ενίσχυε τις αμυντικές πτυχές του.
Πιθανολογείται ότι το Βρόκαστρο ήταν η σημαντικότερη κοινότητα μέσα
σε ένα σύμπλεγμα τοποθεσιών στη γύρω περιοχή, εν μέρει σύγχρονων με αυτό, με μονοπάτια που τα συνέδεαν.

Κτίσματα – τάφοι – ιερά

Τα ερείπια του Βρόκαστρου δηλώνουν δύο συνοικίες, με διάσπαρτα κτήρια
ανάμεσά τους, μια ψηλά και μια χαμηλότερα με οχύρωση. Η ανασκαφή αποκάλυψε χτιστά, μικρά, μονόχωρα κτίσματα, σχέδια αξονικών κτηρίων που αποτελούνται από δύο ή τρία δωμάτια και μικρές, ορθογώνιες δομές πολλαπλών δωματίων που στερούνται κεντρικής αυλής ή εσωτερικού διαδρόμου. Πολλά από αυτά τα κτήρια έχουν τοποθετηθεί στις απότομες πλαγιές του βουνού και στην κορυφή. Αξιοσημείωτοι είναι οι τάφοι και ταφικές πρακτικές διαφόρων τύπων που αποκαλύφθηκαν:σε πιθάρια, αγγεία και λαξευτούς τάφους, καθώς και καύσεις σε λαξευτούς τάφους και ταφικά περιφράγματα. Δίπλα από τους τάφους βρέθηκε ένα ιερό, ενώ υπήρχε κι ένα δεύτερο στον οικισμό, με πεζούλι για τα είδωλα.

Βρόκαστρο : ένα καταφύγιο με εύκολη πρόσβαση

Μια σημαντική εικόνα που προκύπτει από τη στενή εξέταση της ακτής στην περιοχή του Καλού Χωριού είναι η παρουσία στα περισσότερα ακρωτήρια
(όπως στον Πρινιάτικο Πύργο, έναν από τους μεγαλύτερους μινωικούς παραθαλάσσιους οικισμούς) μερικών κεραμικών, κυρίως θραυσμάτων πιθαριών (όστρακα), που ανήκουν στην περίοδο μεταξύ 1.200 και 700 π.Χ. Αυτά τα όστρακα δείχνουν ότι η ζωή σε αυτούς τους οικισμούς συνεχίστηκε – αν και ίσως περιοριζόταν η χρήση της εκτεθειμένης παράκτιας περιοχής πιθανώς για ψάρεμα, γεωργία ή εμπόριο – και μετά την Εποχή του Χαλκού. Σίγουρα ήταν επιτακτική ανάγκη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να διατηρηθεί μια επιτήρηση στην ακτή και η κορυφή του Βρόκαστρου
ήταν ιδανική για αυτόν τον σκοπό. Το βουνό ήταν κάτι περισσότερο από μια «επιφυλακή» για κοντινές τοποθεσίες, γιατί παρείχε καταφύγιο με εύκολη πρόσβαση σε εύφορες παράκτιες και ορεινές περιοχές.

Πηγές – Δημιουργός

Δημιουργός άρθρου : Εμμανουέλα Τζανάκη

Φωτογραφίες : Κλεο Δασκαλάκη – Εμμανουέλα Τζανάκη – Στέργιος Ζαχαράκης

https://www.questia.com/library/120097274/reports-on-the-vrokastro-area-eastern-crete

#Vrokastro #istron_kalochorio #merabellogulf #archaeological site

Ίστρον, καλό χωριό, Κρήτη, Βούλισμα, Παράδοση, Καραβοστάσι, Αγιος Παντελεήμονας, εκκλησίες, πηγές, χωριά, διακοπές, παραλία , βουνό , μονοπάτια,μοναστήρια, χρυσή παραλία, παραδοσιακά γλέντια, καντάδα, υγρότοπος, πολιτιστικός σύλλογος, ελιές, πορτοκαλιές, ρακί , κρασί, γάμος στην παραλία, γαμος, ανατολή, δύση, θάλασσα, αναρριχηση, Ε4, βότανα, αγριολουλουδα,Φανερωμένη, Αγιος Νικόλαος, Σπιναλόγκα, ελούντα, λίμνη, ταβέρνα, istron, kalo chorio, crete, creta, greece, tradition, karavostasi, agios panteleimonas, churches, voulisma, golden beach, villages, springs, holidays, vacations, traditional festivals, sunrise, olives, herbs, wild flowers, hiking, sea, sun, wine, raki, wedding, sunset, wetland,lilies of the sea