Άγρια χόρτα βρώσιμα


Επισκέψεις: 174

Ο Θεός «πέμπει πολλά» χόρτα και άλλα τόσα αρωματικά βότανα στην ευλογημένη γη της Κρήτης. Και οι κρητικοί γνωρίζουν και τρώνε “ότι πέμπει ο θεός”

Ο κ. Νίκος Μανιαδάκης φωτογράφισε, τύπωσε με τα ονόματά τους , και μοιράζετε μαζί μας τα άγρια χόρτα του Καλού Χωριού. Ευκαιρία να τα γνωρίσουμε όλοι μας.

Η ΑΓΡΙΑ ΒΡΩΣΙΜΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Τη συναντούμε από την παραθαλάσσια έως και την ορεινή ζώνη. Καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της χλωρίδας της Κρήτης σε καλλιεργήσιμη γη, αλλά και σε πετρώδη εδάφη, σε βραχώδεις ακτές και σε χέρσα χωράφια. Ένα μεγάλο μέρος της, μας δίνει εντυπωσιακά λουλούδια.

Το Καλό Χωριό από ψηλά

Χόρτα

Η κρητική χλωρίδα παρείχε πάντα στο κρητικό νοικοκυριό τη δυνατότητα μιας οικονομικής και εύκολης τροφής. Αργότερα τα χόρτα και τα λαχανικά αποτελούσαν την κυριότερη τροφή των φτωχών και των καλλιεργητών της γης. Τις περισσότερες φορές καταναλώνονταν ωμά, όπως τα έβρισκαν στα χωράφια, και άλλα βραστά ή μαγειρευμένα με διάφορους τρόπους. Δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς μαγείρευαν τα χόρτα οι αρχαίοι Κρήτες. Το διαιτολόγιο των Κρητικών ήταν πάντα πλούσιο σε χόρτα και λαχανικά. Οι γευστικές συνήθειες κάθε περιοχής καθόριζαν όχι μόνον τους συνδυασμούς των χορταρικών που προέρχονταν από την κρητική φύση αλλά και τους τρόπους μαγειρέματος.

http://www.cretan-nutrition.gr/wp/?page_id=1728&lang=el

Τα άγρια βρώσιμα χόρτα της Κρήτης- Εθνοβοτανικές Πρακτικές

Η ελληνική πολιτεία έχει υιοθετήσει τον όρο «άυλα πολιτιστικά αγαθά», για να θεσπίσει τη διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς. Το στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς με τίτλο “Τα άγρια βρώσιμα χόρτα της Κρήτης -Εθνοβοτανικές Πρακτικές” περιλαμβάνει πρακτικές αναγνώρισης, διαλογής, συλλογής, επεξεργασίας, συντήρησης, παρασκευής και κατανάλωσης της άγριας βρώσιμης κρητικής χλωρίδας («χόρτα»), οι οποίες αποτελούν βασικό στοιχείο του διατροφικού πολιτισμού της Κρήτης, καθώς και τα κοινωνικά και εθιμικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τις πρακτικές αυτές.

Learn more

Στα χωριά εμείς έχουμε τους μεγαλύτερους να μας τα μαθαίνουν. Τι λέτε πάμε για χόρτα?

#βρώσιμα #άγριαχόρτα #πολιτιστικόςσύλλογος #wildnature #κρητικήδιατροφή

Ίστρον, καλό χωριό, Κρήτη, Βούλισμα, Παράδοση, Καραβοστάσι, Αγιος Παντελεήμονας,
εκκλησίες, πηγές, χωριά, διακοπές, παραλία , βουνό ,
μονοπάτια,μοναστήρια, χρυσή παραλία, παραδοσιακά γλέντια,
καντάδα, υγρότοπος, πολιτιστικός σύλλογος, ελιές, πορτοκαλιές, ρακί ,
κρασί, γάμος στην παραλία, γαμος, ανατολή, δύση, θάλασσα, αναρριχηση,
Ε4, βότανα, αγριολουλουδα,Φανερωμένη, Αγιος Νικόλαος, Σπιναλόγκα, ελούντα,
λίμνη, ταβέρνα, istron, kalo chorio, crete, creta, greece, tradition,
karavostasi, agios panteleimonas, churches, voulisma, golden beach,
villages, springs, holidays, vacations, traditional festivals, sunrise,
olives, herbs, wild flowers, hiking, sea, sun, wine, raki, wedding, sunset,
wetland, lilies of the sea