ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ – ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Επισκέψεις: 260

Τέμπλο

Ο Άγιος Χαράλαμπος πολιούχος του Καλού Χωριού 

Η μνήμη του τιμάται στις 10 Φεβρουαρίου από την Εκκλησία, η οποία του αποδίδει το προσωνύμιο Ιερομάρτυρας. 

Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους -Αγίου Δημητρίου Καλού Χωριού. Δίκλιτος πετρόκτιστος ναός. Το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο. Το νότιο στον Άγιο Δημήτριο. Είναι ο καθεδρικός ναός
του Καλού Χωριού σε αρχιτεκτονικό ρυθμό Βασιλικής.

Βόρειο κλίτος

Η ίδρυση του ανάγεται στο τέλος του 17ου ή αρχές του 18ου αιώνα,με βάση τα εντοιχισμένα στις όψεις του πινάκια μπορεί να χρονολογηθεί στα χρόνια της Βενετοκρατίας. Κατά την παράδοση,προηγήθηκε στην οικοδόμηση το βόρειο κλίτος , που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο.

Το περίτεχνο τέμπλο .

Η οικοδόμηση του ναού έγινε μετά από επιδημία πανούκλας, εξαιτίας της οποίας οι κάτοικοι ζήτησαν τη βοήθεια του Αγίου Χαραλάμπους και αποφάσισαν την ανέργεση του ναού.
Το περίτεχνο τέμπλο του συγκεκριμένου κλίτους είναι σκαλιστό και ανήκει στην σχολή των Νιταδόρων. Στην ίδια χρονική περίοδο ανήκουν και οι εικόνες του τέμπλου.

Νότιο κλίτος – Άγιος Δημήτριος

Το νότιο κλίτος, αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο, είναι νεότερο. Σε επιγραφή που είναι χαραγμένη στο τόξο του ναού, αναγράφεται το έτος 1891. Το τέμπλο και αυτού του κλίτους είναι ξύλινο, απλούστερο όμως και μεταγενέστερο εκείνου του βορείου κλίτους, ενώ και οι εικόνες του αναγράφουν ως χρονολογία αγιογράφησεώς τους το έτος 1900.

Κηροπλαστείο και αποστακτήριο ανθόνερου.

Το μικρό δωμάτιο που υπάρχει ανατολικά του Ιερού Βήματος ήταν το κηροπλαστείοκαι το αποστακτήριο του ανθόνερου, όταν νεωκόρος της ενορίας ήταν ο Γεώργιος Χρυσός.
Γεώργιος Χρυσός:Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1889 στο Καλό Χωριό. Τελευταίο από τα τέσσερα τέκνα του παπα-Μανώλη Χρυσού.Ως τέκνο ιερέα γνώριζε καλά τα της ενοριακής ζωής και ήταν βαθύς γνώστης των εκκλησιαστικών ηθών και εθίμων . Επισήμως είχε αναλάβει το διακόνημα του νεωκόρου. Εκεί που ο Χρυσογιώργης συγκέντρωνε την προσοχή και το ενδιαφέροντων καλοχωριανών ήταν η κατασκευή των κεριών και των λαμπάδων. Το “ονομαστό” κηροπλαστικό εργαστήριο του λειτουργούσε σε μικρό δωμάτιο ανατολικά του Ιερού Βήματος του ναού του Αγίου Χαραλάμπους, κυρίως την Μ.Εβδομάδα. Ιδιαιτέρως δε κατά τη Μ.Τετάρτη
γινόταν η απόσταξη του ανθόνερου από λεμονανθούς . Με το ανθόνερο αυτό γινόταν ο ραντισμός του Επιταφίου κατά τη Μ.Παρασκευή.

Βιβλιογραφία : Η ΕΝΟΡΙΑ ΑΓ.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΚΑΛΟΥ ΧΩΡΙΟΥ. Ιστορία-πρόσωπα – Εικόνες. – Νικ. Εμμ. Τζιράκη – Ιερά Μητρόπολις Ιεραπύτνης και Σητείας

Ίστρον, καλό χωριό, Κρήτη, Βούλισμα, Παράδοση, Καραβοστάσι, Αγιος Παντελεήμονας,
εκκλησίες, πηγές, χωριά, διακοπές, παραλία , βουνό ,
μονοπάτια,μοναστήρια, χρυσή παραλία, παραδοσιακά γλέντια,
καντάδα, υγρότοπος, πολιτιστικός σύλλογος, ελιές, πορτοκαλιές, ρακί ,
κρασί, γάμος στην παραλία, γαμος, ανατολή, δύση, θάλασσα, αναρριχηση,
Ε4, βότανα, αγριολουλουδα,Φανερωμένη, Αγιος Νικόλαος, Σπιναλόγκα, ελούντα,
λίμνη, ταβέρνα, istron, kalo chorio, crete, creta, greece, tradition,
karavostasi, agios panteleimonas, churches, voulisma, golden beach,
villages, springs, holidays, vacations, traditional festivals, sunrise,
olives, herbs, wild flowers, hiking, sea, sun, wine, raki, wedding, sunset,
wetland,lilies of the sea