Σταυροί από Βάγια.Οι Σταυροί των Βαΐων από τα φύλλα του φοίνικα


Επισκέψεις: 196

 «….όχλος πολύς…    ….ἔλαβον τὰ βαΐα τῶν φοινίκων καὶ ἐξῆλθον εἰς ὑπάντησιν αὐτῷ, καὶ ἐκραύγαζον Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου, καὶ ὁ Βασιλεὺς τοῦ Ἰσραήλ.».

Τι σημαίνει η λέξη βάγια;

Βάγια είναι οι νέοι βλαστοί που βγαίνουν από τα δένδρα της άνοιξης, εποχή που πάντα πέφτει η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα του Χριστού μας! Στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, προσδιορίζεται το ποια βάγια πήρε ο όχλος για να προϋπαντήσει τον Ιησού, γράφοντας «τα βάγια των φοινίκων.

Ο κάθε τόπος την εορτάζει με τη δική του μεγαλοπρέπεια και μάλιστα έχει και τα δικά του βάγια. Είναι σύμφωνα με τη χλωρίδα του τόπου του, δάφνες, μυρτιές, ιτιές. Στον τόπο μας πάντως εννοούμε τα βάγια του φοίνικα.

Επεξεργασία του φοίνικα

 Από την καρδιά του φοίνικα, τα νέα τρυφερά του κλαδιά, κόβονται στην αρχή της εβδομάδας του Λαζάρου. Τα βάζουν στο νερό έτσι ώστε να είναι δροσερά και μαλακά για την μετέπειτα επεξεργασία τους. 
 

Παλιότερα που δεν υπήρχαν πολλά δέντρα έκοβαν τα φοινικόκλαδα από την αρχή της Σαρακοστής. Τα τοποθετούσαν σε σκοτεινούς χώρους , μέσα σε ασπρόχωμα της περιοχής μας. 
Αφ΄ ενός μεν να μαλακώσουν, αφ΄ ετέρου να αποκτήσουν το κάτασπρο χρώμα στα φύλλα τους!

Εναλλακτικά τώρα δένονται σφιχτά τα κλαδιά του φοίνικα, με πανί ή λινάτσα, έτσι ώστε να προστατεύεται η καρδιά του, από το φως και τον αέρα, με αποτέλεσμα να έχουν την επιθυμητή του εικόνα.

Με αυτά θα πλέξουν τους περίτεχνους μικρούς και μεγάλους σταυρούς (που θα δοθούν στους πιστούς την ημέρα των Βαΐων)

 Είναι ότι καλύτερο και ωραίο να βλέπει κανείς το έθιμό μας να διατηρείται μέσα από τις επερχόμενες γενεές, να μεταλαμπαδεύεται στα μικρά παιδιά και έτσι να διαιωνίζουν την παράδοσή μας!


Ευχόμαστε το παράδειγμά τους να γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

Βοήθεια μας. Και του χρόνου με υγεία για όλο τον κόσμο.

#ΠολιτιστικόςΣύλλογος #ΚαλόΧωριό #Πάσχα #Κυριακή_των_Βαΐων #φοίνικας #έθιμα