Ήθη & Έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας


Επισκέψεις: 122

Πλούσια & όμορφα τα έθιμα του Πάσχα, που σιγά σιγά αρχίζουν να ξεθωριάζουν όσο περνούν τα χρόνια .Κάποια ακούγονται παράξενα και κάποια ίσως να έχουν χαθεί εντελώς. Ωστόσο κάποια κρατούν ακόμα.

Το κομποσχοίνι της Μεγάλης Πέμπτης

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στην εκκλησία, διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια. Όχι πολλοί πια, πάνε στην εκκλησία κρατώντας μια λευκή η κόκκινη βαμβακερή κλωστή. Σε κάθε Ευαγγέλιο δένουν και από ένα κόμπο. Το κομποσχοίνι αυτό με τους 12 κόμπους. Θεωρείται μεγάλο φυλακτό, το   κρεμούν είτε στο λαιμό, είτε στο χέρι σα βραχιολάκι, και το φορούν όλο το χρόνο.

Ο στολισμός του Επιταφίου.

Επιτάφιος Μ.Πέμπτη Ενορία Αγίου Χαραλάμπους Καλού Χωριού

Στο τόπο μας ο στολισμός του Επιταφίου γίνεται την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας. Έχουν συγκεντρωθεί τα λουλούδια από νωρίς, ανθοί πορτοκαλιάς περνιούνται στην κλωστή και γίνονται κολαΐνες .

Τα φυλαχτά και η “κεδιά” της Μεγάλης Πέμπτης.

Τη Μεγάλη Πέμπτη έκοβαν λίγο από τα κεριά που ανάβουν στο σταυρό της Μεγάλης Πέμπτης και έκαναν ένα βώλο. Τον φυλούσαν ως φυλακτό στο εικονοστάσι τους.
Την Μεγάλη Πέμπτη “έβαζαν από μια κεδιά”, μια βελονιά σε σχήμα σταυρού, στα ρούχα τους, και ιδιαίτερα στα φανελάκια των μικρών παιδιών. Ήταν καλό να τη διατηρούν όλο το χρόνο μιας και προστάτευε από το κακό το μάτι.

Η “κεδιά” βελονιά της Μεγάλης Πέμπτης

Το προζύμι της Μ.Παρασκευής

Τη Μεγάλη Παρασκευή την ώρα που τελειώνει η περιφορά του Επιταφίου, διαβάζεται η προφητεία και μετά ο Απόστολος Παύλος.

«Ὁ Ἀπόστολος.

Πρὸς Κορινθίους Α´ Ἐπιστολῆς Παύλου τὸ Ἀνάγνωσμα

(Α´ Κορ. ε´ 6-8. Γαλ. γ´ 13-14).

Ἀδελφοί, μικρὰ ζύμη ὅλον τὸ φύραμα ζυμοῖ. Ἐκκαθάρατε οὖν τὴν παλαιὰν ζύμην, ἵνα ἦτε νέον φύραμα, καθώς ἐστε ἄζυμοι·καὶ γὰρ τὸ Πάσχα ἡμῶν, ὑπὲρ ἡμῶν ἐτύθη Χριστός.

Ἀδελφοί, λίγο προζύμι ζυμώνει ὅλο τὸ ζυμάρι. Πετάξτε λοιπὸν τὸ παλιὸ προζύμι, γιὰ νὰ γίνετε νέο ζυμάρι, ἀφοῦ εἶστε χωρὶς προζύμι. Διότι καὶ ὁ πασχαλινὸς ἀμνός μας, ὁ Χριστός, γιὰ μᾶς θυσιάστηκε.

Την ώρα που διαβάζεται αυτό γυναίκες, ευλογούν το αλεύρι τους και φτιάχνουν το προζύμι την ώρα της λειτουργίας. Κρατούν λίγο αλεύρι και λίγο νερό μέσα σε ένα μπολάκι από το σπίτι τους . Εκείνη την ώρα το προζύμι τους “ανεβαίνει” και το έχουν για όλο το χρόνο. 

Το «Αμίλητο Φως»

Τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου μόλις οι πιστοί παραλάβουν με το «Δεύτε λάβετε φώς» από τον παπά το Άγιο Φως, το πάνε στο σπίτι τους. Παλιά όταν πήγαιναν το φως, κατά τη διαδρομή δεν μίλαγαν! Πίστευαν, πως «κάτι καλό» θα συμβεί στο σπίτι, και θα ξορκιστεί το κακό! Έκαναν ένα Σταυρό με τη φλόγα από το κεράκι στην είσοδο του σπιτιού. Άναβαν το καντηλι τους με το Άγιο Φως,το οποίο έπρεπε μα μείνει αναμμένο για σαράντα μέρες. Μετά απόαυτό επέστρεφαν όλοι στην εκκλησία για να τελειώσει Λειτουργία της Αναστάσεως.

Αυτό ήταν το λεγόμενο «Αμίλητο Φως».

Το Άγιο Φως της Ανάστασης να γεννήσει στις ψυχές όλων μας #αγάπη #ελπίδα #αισιοδοξία .

Καλό Πάσχα. Καλή Ανάσταση.

#Πάσχα_στο_χωριό #ήθη&έθιμα #Ανάσταση #ΜεγάληΕβδομάδα #ΚαλόΧωριό