Βιβλιοπαρουσίαση “7 αποθέματα ψυχής & θάρρους”


Επισκέψεις: 537

Οι παρουσιάσεις βιβλίων είναι εκδηλώσεις που πλουτίζουν την πολιτιστική ζωή του τόπου και αναβαθμίζουν την καθημερινότητά μας. Μία βιβλιοπαρουσίαση με στόχο να φέρει το συγγραφέα κοντά στο αναγνωστικό κοινό. Αλλα και ν’ αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και συνεργασία πάνω σε διαχρονικά αλλά και επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν ή θα έπρεπε να απασχολούν όλους μας. 

Η συγγραφέας & Το βιβλίο

Όλγα Μπελιβάνη: “Η γραφή μου είναι τις περισσότερες φορές βιωματική .. Τα λόγια μου είναι ακατέργαστα , αρχέγονα . Έχω γραψει 120 προσωπικα παραμυθια για να βοηθήσω παιδία να ξεπεράσουν τους φοβους και τις δυσκολίες τους (εθελοντικά θα πούμε εμείς χωρίς την παραμικρή αμοιβή) . Και τρία δικά μου βιβλία. Έχει πονέσει η ψυχή μου πολύ σαν παιδί! Και βρήκα αυτόν τον τρόπο να κλέινω τις πληγες..”

7 διαφορετικά παραμύθια:

1. Η φυσική ροή των πραγμάτων 2. Ο Λιοντής 3. Ο Χειμωνανθός 4. Το παραμύθι της γιαγιάς 5. Το όνειρο που έγινε μάθημα 6. Το μυστικό 7. Ο Κρητικός Πρίγκιπας. Έπτα παραμύθια που στόχο έχουν να διδάξουν τα παιδιά να μην τρομάζουν με την διαφορετικότητα. Σε επιμέλεια & εικονογράφηση ΡΟΥΣΣΕΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ.

Οι ομιλητές μας: Κα Άννα Πατεράκη & Κος Μιχάλης Λεμονής

Με το παραπάνω σκεπτικό επιλέξαμε και τους ομιλητές μας και τους ευχαριστούμε πολύ : Η Κα. Άννα Πατεράκη που εκτός την κεντρική εισήγηση επέλεξε το παραμύθι “Ο ΧΕΙΜΩΝΑΝΘΟΣ” το σκατζοχοιράκι που δεν είχε αγκάθια. Ο Χειμωνανθός δεν μπορούσε να μετρήσει αφού δεν είχε αγκάθια να εξασκηθεί μα ούτε να μαζέψει ρόγες αφού δεν είχε πως να τις τρυπήσει. Και το χειρότερο από όλα δεν μπορούσε να αγκαλιάσει την μαμά του αφού το δερματάκι του το τρυπούσαν τα αγκάθια της.

Η διαφορετικότητα και αν είναι ένα θέμα στα σχολεία και η Κα Πατεράκη με την πείρα που κουβαλάει μας καθήλωσε με τα λόγια της. “Τα παιδιά στις πολύ μικρές ηλικίες κάνουν φίλους όλους τους συμπαίκτες τους . Από τις πρώτες τάξεις όμως και μετά οι επιρροές από την οικογένεια, την εξωσχολική ζωή κτλ επιρρεάζουν τις επιλογές των φίλων τους και τα πράγματα γίνονται περίπλοκα.

Αλήθεια πόσες φορές “ξεχάσαμε” πως ακούει το παιδί μας και μιλήσαμε άσχημα !!!!!!!!! Και ξαφνικά δεν ήταν μόνο φίλοι στην τάξη …. έγιναν άλλος κοντός και άλλος χοντρός , άλλος καλός και άλλος κακός μαθητής – αθλητής κτλ … Και κάπως έτσι αρχίζει να χάνετε η καθαρότητα και η λάμψη από τα μάτια των παιδιών όπως πολύ εύστοχα τα ζωγράφισε ο Ρουσσέτος Παναγιωτάκης σαν διαμάντια!!!!

Μιχαλής Λεμονής: Ήταν μεγάλη μας τιμή να σε έχουμε κοντά μας!! Θα σταθούμε σε μια φράση του μόνο . ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ , ΑΠΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ & ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ….. (μας έκανες να σκύψουμε το κεφάλι, για κάθε προσπάθεια που αφήσαμε στη μέση Μιχάλη). Δεν υπάρχει διαφορετικότητα αλλά μόνο δύναμη ψυχής και θέλησης !!

Ο Λιοντής: Το λιονταράκι που δεν βρυχιόταν

Ένα σκετσάκι . Ο Λιοντής που δεν βρυχιόταν καθώς είχε αυτισμό ( Ιωάννα ) κουβαλάει και βαραίνει την ψυχή του κάθε κακία λέξη και προσβολή που του έχουν πει .

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους !

Καλοτάξιδο το βιβλίο σου, “7 Αποθέματα ψυχής & θάρρους, Όλγα Μπελιβανη.

Φωτογραφίες: Μπετίνα Δασκαλάκη (ευχαριστούμε πολύ)

#βιβλίο #αρχαία_μάρμαρα #πηγές #ειδικές_ανάγκες #ΜιχάληςΛεμονής #ψυχή&θάρρος #διαφορετικότητα #πολιτιστικός_σύλλογος #παρουσιάσεις