Άγιος Σίλας Καλού Χωριού


Επισκέψεις: 185

Το εξωκκλήσι

Το µικρό καµαροσκέπαστο εξωκκλήσι του Αγίου Αποστόλου Σίλα κτίστηκε το 1866 από τον Γεώργιο Κουτουλάκη. Καταγόταν από την Κριτσά, αλλά κατοικούσε στην περιοχή Βαθύ, δίπλα στον δρόµο Καλού Χωριού-Αγίου Νικολάου. Πιθανολογείται ότι στο σηµείο αυτό προϋπήρχε ναός της περιόδου της Ενετοκρατίας. Στον χώρο αυτό, επί Τουρκοκρατίας, ο προπάππος του κτήτορα διατηρούσε χάνι.

Η φανέρωση του Αγίου Σίλα

Μία βραδιά ένας Τούρκος ταχυδρόµος αποπειράθηκε να τον σκοτώσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Γ. Κουτουλάκης αµυνόµενος φόνευσε τον τούρκο. Μετά από λίγο καιρό του εµφανίστηκε σε όνειρο ο Άγιος Σίλας. Τον προέτρεψε να πάει να σκάψει στο σηµείο που βρίσκεται ο ναός σήµερα και να βρει το εικόνισµα του Αγίου. Όταν έσκαψε βρήκε ένα πέτρινο σκαλιστό εικόνισµα του Αγίου Σίλα. Αντίγραφο είναι εντοιχισµένο στο υπέρθυρο της εισόδου του ναού. Ο κτήτορας, κατόπιν εράνων στα γειτονικά χωριά, αγόρασε τα γύρω χωράφια που βρήκε την εικόνα .

Έχτισε τον µικρό ναό και ορισµένα κελλιά στο άνω δυτικό µέρος του ναού καθώς και σκεπαστό φρεάτιο (µε τρούλο και είσοδο), από το οποίο ανέβλυζε Αγίασµα.

Τα τελευταία χρόνια έζησε σε κελλιά που ανήγειρε κοντά στον ναό και ετάφη το 1916 στη νότια πλευρά του ναού. Εκεί έχει ταφεί και ο τότε Εφηµέριος της Ενορίας του οικισμού Πύργος π. Εµµανουήλ Χρυσός. 

Η τοπική παράδοση & το θαύμα

Στην τοπική παράδοση αναφέρεται και το εξής θαύµα του Αγίου: Όταν, κατά τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο, έφθασαν στην περιοχή Ιταλοί θέλησαν να εγκατασταθούν στα κελλιά του Αγίου Σίλα. Ο Άγιος παρουσιάστηκε νύχτα στον ιταλό σκοπό. Ο τελευταίος τον πυροβόλησε, αλλά το όπλο του έπαθε εµπλοκή. Ο ιταλός στρατιώτης ανέφερε το γεγονός στον αξιωµατικό του. ∆εν τον πίστεψε και κάθισε ο ίδιος σκοπός. Ο Άγιος Σίλας παρουσιάστηκε και σ’ αυτόν. Τότε οι στρατιώτες εγκατέλειψαν την περιοχή και διαµόρφωσαν ίδιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε απόσταση τριακοσίων περίπου µέτρων από τον Ιερό Ναό. 

Ο µονόχωρος ναός, που αποτελεί το όριο της Μητροπολιτικής περιφερείας της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου το έτος 2005. Διαµορφώθηκε κατάλληλα και ο αύλειος χώρος. Μετά την ολοκλήρωση Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος τέλεσε τα Ιερά Θυρανοίξια την παραµονή της πανηγύρεως, στις 29 Ιουλίου 2005.

Ο ναός πανηγυρίζει στις 30 Ιουλίου, µνήµη των αγίων Αποστόλων Σίλα, Σιλουανού, Επαινετού, Κρήσκεντος και Ανδρονίκου. Αποτελεί µία από τις µεγαλύτερες πανηγύρεις της ευρύτερης περιοχής Λασιθίου.

Το Πανηγύρι του Αγίου Σίλα

Ένα πολύ αγαπητό πανηγύρι. Αλλά και το πιο κοπιαστικό για την ενορία
του Καλού Χωριού. Ο ιερέας εκτός από την προετοιμασία του ναού και του αύλειου χώρου, είχα και την επιπλέον φροντίδα των πολλών πανηγυριστών που συνέρρεαν και συρρέουν την περιοχή από την παραμονή αλλά και την ημέρα της εορτής.

Τα καφενεία & τα πιθάρια


Ο ιερέας έπρεπε να αποφασίσει ποιος θα αναλάβει να λειτουργήσει καφενείο ή καφενεία γύρω από τον ναό. Να βρει το κατάλληλο μέρος, για να κουβαλήσει καρέκλες τραπέζια & ότι άλλο χρειαζόταν ο καφετζής. Ανάλογα με τα καφενεία που θα λειτουργούσαν ήταν και τα πιθάρια που έπρεπε να μεταφερθούν από το χωριό.

Κάθε καφενείο είχε δικό του πιθάρι με πόσιμο νερό. Υπήρχε και άνθρωπος που κουβαλούσε συνεχώς νερό από το χωριό με κανίστρες, για να γεμίζουντα πιθάρια. Κόσμος πολύς ερχόταν από τα γύρω χωριά και στα κοντινά καφενεία γίνονταν αξέχαστα γλέντια. Στην αρχή της δεκαετίας του 60′ ο μακαρίτης Νίκολαος Ξυλούρης ήταν μόνιμος επισκέπτης του χωριού.

Οι μικροπωλητές & τα ποδήλατα


Για τα μικρά παιδιά ήταν πηγή χαράς και για ένα άλλο λόγο. Έρχονταν μικροπωλητές με πάγκους γεμάτους καραμέλες, σοκολάτες και διάφορες άλλες λιχουδιές & παιχνίδια . Ερχόταν και ο παγωτατζής με παγωτό καϊμάκι. Αυτό που μαγνήτιζε όμως τους νέους ήταν μακαρίτης Αλέκος Τουτουδάκης. Έφερνε από τον Άγιο Νικόλαο και νοίκιαζε ποδήλατα με λίγες δραχμές την ώρα. Πολλοί νέοι ανέβαιναν πρώτη φορά σε ποδήλατο και αρκετοί έφευγαν από το πανηγύρι με σκισμένα παντελόνια & γρατζουνισμένα πόδια.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΙΛΑ . ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!!

ΠΗΓΕΣ: Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης & Σητείας

Βιβλίο: Η ΕΝΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΚΑΛΟΥ ΧΩΡΙΟΥ – Νικ.Εμμ Τζιράκη – ΑΘΗΝΑ 2005