Αγία Βαρβάρα Καλού Χωριού 04/12


Επισκέψεις: 176

Νικολοβάρβαρα .

Οι τρεις μεγάλες γιορτές, στο έμπα του Δεκέμβρη, που καλωσορίζουν το χειμώνα. H Αγία Βαρβάρα, ο Άγιος Σάββας και ο θαλασσοδαρμένος Άγιος Νικόλαος!! Οι άγιοι  αυτοί ,είναι συνδεδεμένοι με τον ερχομό της βαρυχειμωνιάς, και ο λαός μας έπλασε  πλήθος σχετικές παροιμίες :

-Αγιά Βαρβάρα μίλησε κι ο Σάββας απιλοήθη:

Μαζώχτε ξύλα κι άχερα και σύρτε και στο μύλο

τι Άγιο Νικόλας έρχεται τα χιόνια φορτωμένος!

04/12/2021 βροχερός & κρύος ο καιρός

Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας 15ου-17ου αιώνα

Ο ναός χρονολογείται στα χρόνια της ύστερης Βενετοκρατίας

Καµαροσκεπής µονόχωρος ναός, που βρίσκεται επί της παλαιάς εθνικής οδού Αγίου Νικολάου – Καλού Χωριού. Αριστερά του ναού σώζονται υπολείµµατα παλαιού νερόµυλου, του τέταρτου κατά σειρά από τον οικισµό Πύργος, ο οποίος λειτουργούσε χάρη στα αρτεσιανά νερά των ονοµαστών πηγών του οικισµού.

Σύµφωνα, µάλιστα, µε προφορικές µαρτυρίες, ο νερόµυλος αυτός αποτέλεσε αιτία συγκρούσεων µεταξύ των κατακτητών, Βενετών και Τούρκων, µε τους Μυλωνάδες της περιοχής, εξ αιτίας του ότι δεν απέδιδαν τον φόρο για τα σιτηρά που άλεθαν, γνωστό µε τον όρο «µυλωνική».

Το έτος 2006 πραγµατοποιήθηκαν, µε τις ενδεδειγµένες αναστηλωτικές τεχνικές, εργασίες στερέωσης και ενισχύσεως των θεµελίων.

Ο ναός πανηγυρίζει στις 4 ∆εκεµβρίου, εορτή της Αγίας Μεγαλοµάρτυρος Βαρβάρας.

Αγία Βαρβάρα

Στις 4 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε τη Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα που διακρίθηκε για την ομορφιά του σώματός της, την ευφυΐα της και το ψυχικό της μεγαλείο. Καταγόταν από την Ανατολή και ήταν κόρη ειδωλολάτρη. Όταν ο πατέρας της έμαθε ότι είναι Χριστιανή, την έκλεισε σ’ ένα ψηλό πύργο. Η αγία κατάφερε να ξεφύγει, αλλά ο πατέρας της την ανακάλυψε και την παρέδωσε στον διοικητή της περιοχής. Κακοποιήθηκε, διαπομπεύτηκε και τελικά αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο της το πατέρα!

 Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα του Πυροβολικού, αυτών που κατασκευάζουν πυροτεχνήματα, των λοιμωδών νοσημάτων (κυρίως της ευλογιάς) και των εγκύων.

Βιβλιογραφία : Ενορία Αγ.Χαραλάμπους Καλού Χωριού , Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης & Σητείας (Νικ.Εμμ.Τζιράκη)