Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Καλού Χωριού 06/12/2021


Επισκέψεις: 178

Ι.Ναός 15ου-17ου αιώνα

Ο µονόχωρος καµαροσκεπής ναός είναι ίσως ο παλαιότερος της Ενορίας Καλού Χωριού. Με βάση τα εντοιχισµένα πινάκια στη δυτική όψη και το λιθόγλυπτο περίθυρό του χρονολογείται στα χρόνια της Βενετοκρατίας.

Ο ευρύχωρος αύλειος χώρος παλαιότερα λειτούργησε ως κοιµητήριο της ενορίας του οικισµού Πύργος. Ο Πύργος αποτελούσε ξεχωριστή Ενορία από αυτή του Αρνικού. Αργότερα, όταν οι δυο οικισµοί έγιναν µια Ενορία, ο ναός συνέχισε να λειτουργεί ως κοιµητηριακός της Ενορίας Καλού Χωριού έως το έτος 1978. 

Σήµερα, ο µοναδικός τάφος που έχει αποµείνει στο παλαιό κοιµητήριο είναι του παραπάνω Ιερέα και της Πρεβυτέρας του Θεοδώρας. Χαρακτηριστική είναι η µαρτυρία πως το 1918 σε επιδηµία γρίπης ο τότε Εφηµέριος της Ενορίας π. Νικόλαος Στρατάκης ήταν καθηµερινά στον ναό για να ενταφιάζει τους νεκρούς ενορίτες του. 

Πανηγυρίζει στις 6 ∆εκεµβρίου, εορτή του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυµατουργού.

Βοήθειά μας η χάρη του Αγίου Νικολάου.

Με κατάνυξη γιορτάστηκε η μνήμη του Αγ. Νικολάου και φέτος στο Καλό Χωριό.

Ο Μαυρογιώργης ακόμη τρέχει……

Ένα περιστατικό, που έχει άμεση σχέση με το κοιμητήτιο, και έλαβε χώρα στα μέσα του περασμένου αιώνα.

Αγροφύλακας, υπευθύνος τότε της περιοχής, ήταν τότε ο Γεώργιος Μαυρής (ο Μαυρογιώργης) από το Αρνικού. Είχε δύση ο ήλιος κάποια μέρα, όταν ο Μαυρογιώργης περνούσε έξω από τον νότιο τοίχο του νεκροταφείου, όπου βρισκόταν η μοναδική σιδερένια είσοδος. Σταμάτησε, λοιπόν, στο μέσον της καγκελόπορτας και κοιτώντας προς τους τάφους μονολόγησε : “Κακομοίρηδες και πως θα περάσετε και απόψε!” Μια φωνή μέσα από το νεκροταφείο του απάντησε: “Καλά, μπάρμπα, καλά!” ( Προφανώς κάποιος που είχε πάει για να ανάψει το καντήλι προσφιλούς του προσώπου). Στο άκουσμα της απάντησης, ο Μαυρογιώργης, έφτασε στον Πύργο σαν αστραπή τρέμοντας σύγκορμος.

Βιβλιογραφία : Ενορία Αγ.Χαραλάμπους Καλού Χωριού , Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης & Σητείας (Νικ.Εμμ.Τζιράκη) .

Φωτογραφίες :Μπετίνα Δασκαλάκη.

#ΑΓΙΟΣ_ΝΙΚΟΛΑΟΣ #ΚΑΛΟ_ΧΩΡΙΟ #ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ #ΠΑΡΑΔΟΣΗ #ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ #ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ_ΣΥΛΛΟΓΟΣ